Πόσο ακριβαίνουν φυσικό αέριο και υγραέριο

by - Πέμπτη, Ιουνίου 30, 2011

Τι σημαίνουν για την τσέπη του καταναλωτή οι αυξήσεις που επέρχονται μέσω του μεσοπρόθεσμου


Η αύξηση του φόρου κατανάλωσης του υγραερίου που χρησιμοποιείται ως καύσιμο αυτοκινήτων και η επιβολή ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο, όπως προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος του μεσοπρόθεσμου, πονοκεφαλιάζει όσα νοικοκυριά επένδυσαν σε αυτά, χωρίς ωστόσο να τους κάνει να μετανιώνουν για την επιλογή τους.
Στην περίπτωση του φυσικού αερίου, συγκεκριμένα (ο ειδικός φόρος διαμορφώνεται στο 1,5 ευρώ ανά γιγατζάουλ), η αύξηση μεταφράζεται σε δύο λεπτά ανά κυβικό μέτρο (από 0,61 σε 0,63 ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά θα κυμανθεί από 6-25 ευρώ περίπου, ανάλογα με την κατανάλωση και το μέγεθος της κατοικίας. Σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, η επιβάρυνση θα είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού έως τις 30-9-2013 ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης που χρησιμοποιούν τα φυσικά πρόσωπα θα φθάσει στο 80% του αντίστοιχου ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης.
Όσον αφορά το δημοφιλέστατο τα τελευταία χρόνια υγραέριο ως καύσιμο αυτοκινήτου, το καπέλο κυμαίνεται στα 5 λεπτά του ευρώ το λίτρο περίπου (ο ΕΦΚ αυξάνεται από 125 σε 200 ευρώ ανά 1.000 χιλιόγραμμα). Η μέση τιμή του υγραερίου στα πρατήρια είναι 79 λεπτά το λίτρο, που με την αύξηση θα φθάσει στα 84 λεπτά, ενώ η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης κυμαίνεται σήμερα κοντά στο 1,590 ευρώ το λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι παρά τη νέα αύξηση το υγραέριο πωλείται λίγο παραπάνω από τη μισή τιμή της βενζίνης.

Πανικός στα πρατήρια
Σύμφωνα με υπάλληλο πρατηρίου υγραερίου στη Δυτική Θεσσαλονίκη, “τις τελευταίες ημέρες οι καταναλωτές υγραερίου κίνησης ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι και μας ρωτούσαν αν γνωρίζουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επικείμενη αύξηση της τιμής. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες υγραεριοκίνητων ΙΧ έχουν λίγο καιρό που έχουν προχωρήσει στη μετατροπή τους και δεν έχουν ακόμη αποσβέσει τα χρήματα που δαπάνησαν. Ορισμένοι, δηλαδή, φοβήθηκαν μήπως η αύξηση ήταν αβάστακτα μεγάλη, σε σημείο η τιμή του υγραερίου να πλησιάσει την τιμή της βενζίνης. Κάτι τέτοιο, ευτυχώς, δεν συνέβη”.
Το κόστος εγκατάστασης του εξοπλισμού υγραεριοκίνησης μειώνεται συνεχώς λόγω του έντονου ανταγωνισμού. Τα εξειδικευμένα συνεργεία είναι πλέον πολλά και αυτό ωφελεί τους ενδιαφερόμενους. Για να μπορεί να κινείται ένα τετράτροχο με υγραέριο δεν απαιτούνται περισσότερα από 1.200 ευρώ, ενώ στον νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν ήδη περισσότερα από δέκα πρατήρια ανεφοδιασμού. Η απόσβεση του ποσού της εγκατάστασης εξαρτάται από τον ετήσιο αριθμό χιλιομέτρων που διανύει το αυτοκίνητο, σε κάθε περίπτωση όμως αυτό συμβαίνει το πολύ σε τρία χρόνια. Πλέον στην αγορά της υγραεριοκίνησης έχουν εισέλθει και οι επίσημες αντιπροσωπείες, που προσφέρουν τόσο υπηρεσίες εγκατάστασης του εξοπλισμού όσο και νέα μοντέλα που είναι εξαρχής κατασκευασμένα ως υγραεριοκίνητα.
 
  • Ενδεικτικό παράδειγμα. Τετραμελής οικογένεια που διαμένει σε σπίτι εμβαδού 100 τ.μ. κατέβαλε για θέρμανση από 20 Ιανουαρίου έως 19 Μαρτίου 360 ευρώ. Με τα νέα δεδομένα το νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 19 ευρώ, αφού ο λογαριασμός θα φουσκώσει μέχρι τα 379 ευρώ.


Εξαγωγείς: Αντιαναπτυξιακός ο ειδικός φόρος

Την έντονη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας για την προωθούμενη ρύθμιση επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο στο κείμενο του νομοσχεδίου “Επείγοντα μέτρα εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής 2012-2015”, που κατατέθηκε στη Βουλή.
Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) ζητά την απόσυρση της σχετικής ρύθμισης με επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ τονίζει πως ο φόρος (1,5 ευρώ/Gigajoule) είναι δεκαπλάσιος από το ελάχιστο ύψος που προβλέπει η σχετική οδηγία, τη στιγμή που τα περισσότερα κράτη της ΕΕ δεν επιβάλουν ειδικό φόρο κατανάλωσης στις βιομηχανίες τους ή επιβάλλουν το ελάχιστο της οδηγίας (0,15 ευρώ/Gigajoule). Στην επιστολή ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δημήτρης Λακασάς επισημαίνει ότι πρόκειται για φοροεισπρακτικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, που επιφέρει πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ακυρώνει την εξαγωγική προσπάθεια των επιχειρήσεων και θα οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων και σε απώλεια θέσεων εργασίας. Χαρακτηρίζει επίσης το μέτρο άλλο ένα ισχυρό αντικίνητρο για τη δραστηριότητα μεγάλου πλήθους παραγωγικών και μεταποιητικών μονάδων, που καταδικάζονται για την επιλογή τους να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν φιλικότερες προς το περιβάλλον, υιοθετώντας “πράσινες” πρακτικές. “Το ενεργειακό κόστος με τις διαδοχικές αυξήσεις της τιμής του φυσικού αερίου έχει ήδη αυξηθεί υπέρμετρα και οποιαδήποτε επιπλέον αύξηση θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην ανταγωνιστικότητα ιδίως των ενεργοβόρων βιομηχανιών”.
Πηγή: http://www.makthes.gr/

You May Also Like

0 σχόλια