Οι τελικές ρυθμίσεις για τα αυθαιρετα
Με τροποποίηση της τελευταίας στιγμής, επεκτείνεται και στα εκτός σχεδίου ακίνητα η δυνατότητα διατήρησης για 40 χρόνια, εφόσον αποτελούν την κύρια κατοικία του ιδιοκτήτη
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που δίνει το "πράσινο φως" για την τακτοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων που κατασκευάστηκαν (ή απέκτησαν παράνομη χρήση) μέχρι τις 28 Απριλίου 2010, κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή. Με τροποποίηση της τελευταίας στιγμής, η δυνατότητα διατήρησης για 40 χρόνια επεκτείνεται, πέραν των εντός σχεδίου και σε εκτός σχεδίου ακίνητα, εφόσον αποτελούν την κύρια και μοναδική κατοικία του ιδιοκτήτη και των μελών της οικογένειάς του.Στις υπόλοιπες περιπτώσεις των εκτός σχεδίου αυθαιρέτων, η "τακτοποίηση" ισχύει για 20 χρόνια. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται για 20 ακόμα χρόνια στις παρακάτω περιπτώσεις: α) εφόσον ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός και ο καθορισμός των χρήσεων γης στην περιοχή όπου βρίσκεται το αυθαίρετο, β) ο ιδιοκτήτης αποκτήσει όμορο οικόπεδο, με το οποίο θα καλυφθεί η απαιτούμενη αρτιότητα και με την προϋπόθεση πως το παραπληρωματικό ακίνητο δεν θα δομηθεί, γ) καταβάλει ειδικό πρόστιμο, το οποίο υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν της έκτασης που υπολείπεται για να ολοκληρωθεί η αρτιότητα. Το σχέδιο νόμου επιτρέπει κατ' εξαίρεση την κατάτμηση άρτιων και οικοδομήσιμων ακινήτων για τη συμπλήρωση της αρτιότητας.
Ο φάκελος για την τακτοποίηση του αυθαιρέτου κατατίθεται είτε απευθείας είτε με συστημένη επιστολή στην πολεοδομία ή στο ΚΕΠ το αργότερο μέχρι τις 31.12.2011. Περιλαμβάνει την αίτηση "τακτοποίησης", η οποία συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση, στην οποία καταγράφονται τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και του ακινήτου, καθώς και από τεχνική έκθεση που συμπληρώνεται από αρμόδιο μηχανικό. Απαραίτητη είναι η βεβαίωση του μηχανικού περί στατικής επάρκειας του ακινήτου. Προβλέπεται η είσπραξη υπέρ του ελληνικού Δημοσίου παραβόλου, το οποίο ξεκινά από τα 500 ευρώ και κλιμακώνεται στα 2.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος του κτιρίου.
Το ειδικό πρόστιμο διατήρησης του αυθαιρέτου διαμορφώνεται στη βάση ενός μαθηματικού τύπου, στον οποίο εισάγονται αντικειμενικά κριτήρια (ύψος, κάλυψη, θέση κ.λπ.), το εμβαδόν του ακινήτου επί την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή (σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του υπουργείου Οικονομικών) επί τον συντελεστή 15%. Υπολογίζεται από τον μηχανικό σε έντυπο ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ή του ΥΠΕΚΑ. Καταβάλλεται εντός 24 μηνών για ακίνητα κατοικίας και εντός 36 μηνών για ακίνητα άλλης χρήσης από την έναρξη ισχύος του νόμου.
Προβλέπεται η δυνατότητα πληρωμής με 8 ή 14 δόσεις αντίστοιχα, ενώ αν καταβληθεί εφάπαξ, παρέχεται έκπτωση 20%. Για μικρές υπερβάσεις της τάξης των 20 τετραγωνικών μέτρων ή για υπέρβαση ύψους μέχρι 20%, το πρόστιμο ορίζεται κατ' αποκοπή στα 1.500-3.000 ευρώ και καταβάλλεται εφάπαξ.
Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση
Δυνατότητα μεταβίβασης από την 1η Ιανουαρίου 2012
Με το νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για τις μεταβιβάσεις αυθαιρέτων που μέχρι σήμερα ήταν εκτός συναλλαγής. Ταυτόχρονα από την 1.1.2012 κλείνει οριστικά αυτή η δυνατότητα για όσα αυθαίρετα δεν εντάσσονται στη νέα ρύθμιση. Η δυνατότητα μεταβίβασης ισχύει και για τα αυθαίρετα που έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση με βάση τον οικιστικό νόμο 1337 του Αντώνη Τρίτση.
Από την 1.1.2012 επιβάλλεται επίσης πως σε κάθε μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος για οποιοδήποτε ακίνητο επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού πως στο κτίσμα δεν έχουν γίνει αυθαίρετες κατασκευές ή δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια. Συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μεσίτες, υποθηκοφύλακες, καθώς και μηχανικοί κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματικό πρόστιμο 30.000 - 100.000 ευρώ σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω. Στον μηχανικό μπορεί επιπλέον να επιβληθεί προσωρινή ή οριστική απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ιδίως σε περίπτωση δόλου.
Ποια εξαιρούνται: Εκτός μεταβιβάσεων και εκτός "τακτοποίησης" μένουν τα αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί σε κοινόχρηστους χώρους πόλεων, σε ζώνες ασφαλείας πέριξ των δρόμων, σε δημόσιο κτήμα, σε δασική και αναδασωτέα έκταση, στον αιγιαλό, στη ζώνη παραλίας, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε παραδοσιακούς οικισμούς, σε ρέμα ή βιότοπο ή η αυθαίρετη κατασκευή έχει εκτελεστεί σε αρχαίο ή νεότερο μνημείο.
Πηγή: http://www.ethnos.gr/
0 σχόλια