Η όψη και το μέγεθος ενός τυριού δεν είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για να το κρίνει κανείς. Ας γνωρίσουμε ορισμένα από τα καλύτερα και πιο νόστιμα «λιλιπούτεια» τυριά του κόσμου, που αν και… μικρά στο μάτι, σε κερδίζουν με την υπέροχη και μεστή γεύση τους.
Οι μεγάλες συσκευασίες δεν είναι πάντα ιδανικές ή πρακτικές. Τα μεγάλα τυριά εύκολα μπορούν να χαλάσουν αν περισσέψουν, ενώ τα μικρά που συνήθως έχουν πιο έντονη γεύση, μπορούν εύκολα να δώσουν κάτι ιδιαίτερο συνοδεύοντας τα φρούτα. Σαφώς, ένα μικρό τυρί δύσκολα θα μπορέσει να έχει την κρυσταλλική αλμύρα ενός ώριμου τσένταρ ή την οσμή ενός καλού μπλε τυριού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει περιορισμένη ή πιο άσχημη γεύση από αυτά, όπως υποστηρίζει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Φρέσκα τυριά
Τα πιο συνηθισμένα μικρά τυριά φτιάχνονται από κατσικίσιο γάλα. Παραδοσιακά, αυτά τα τυριά φτιάχνονταν από τις γυναίκες του σπιτιού για άμεση κατανάλωση. Τα πιο απλά και γνωστά είναι τα «crottins», τα οποία έχουν μια αλευρώδη υφή και αρκετά πικάντικη γεύση.
Συχνά τέτοια τυριά εμπλουτίζονται με διάφορες γεύσεις από αρωματικά λάδια, μπαχαρικά ή είναι τυλιγμένα σε φύλλα. Το Cabecou feuille από το Perigord της Γαλλίας είναι ένα τέτοιο τυρί, το οποίο έχει επικάλυψη σπόρων πιπεριού και τυλίγεται μέσα σε φύλλα καστανιάς. Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το Up in Smoke από τον Καναδά, το οποίο είναι ένα καπνιστό τυρί τυλιγμένο σε φύλλα σφενδάμου.
Ώριμα τυριά
Αν αφήσετε τα μικρά κατσικίσια τυριά να ωριμάσουν, θα παρατηρήσετε την ανάπτυξη μούχλας στην επιφάνειά τους. Όσο αυτή εξαπλώνεται, το τυρί αποκτά ένα πιο κίτρινο χρώμα, με το εσωτερικό να γίνεται πιο υγρό και η γεύση πιο έντονη. Το πιο διάσημο μικρό και ώριμο τυρί είναι το Crottin de Chavignol, το οποίο κατάγεται από την κοιλάδα Loire της Γαλλίας.
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού ξεχωρίζει το Bonne Bouche, με το χαρακτηριστικό γκρι χρώμα του. Μην σας τρομάξει όμως, αυτό. Είναι στάχτη που προστίθεται κατά την ωρίμανσή του, ώστε να επιτυγχάνεται μια απόλυτα ισορροπημένη γεύση.
Απαλά και κρεμώδη τυριά
Όπως προαναφέραμε, τα περισσότερα μικρά τυριά γίνονται από κατσικίσιο γάλα. Υπάρχουν όμως, μερικές εξαιρέσεις. Το Saint Marcellin φτιάχνεται από αγελαδίσιο γάλα και ξεχωρίζει για την παραδοσιακή συσκευασία του, που το κάνει ιδανικό για fondue. Αρκετοί Αμερικανοί τυροκόμοι δίνουν στα τυριά τους λευκό περίβλημα, όπως το camembert. Το Ewe Bloom που φτιάχνεται από αρνίσιο γάλα και το Angel Food από κατσικίσιο είναι δύο τέτοια τυριά. Εξαιρετικό είναι και το Bocconcino di Langa, ένα απαλό και πλούσιο κίτρινο τυρί, με γεύση που θυμίζει μανιτάρι.
Πηγή: http://www.clickatlife.gr/
Οι μεγάλες συσκευασίες δεν είναι πάντα ιδανικές ή πρακτικές. Τα μεγάλα τυριά εύκολα μπορούν να χαλάσουν αν περισσέψουν, ενώ τα μικρά που συνήθως έχουν πιο έντονη γεύση, μπορούν εύκολα να δώσουν κάτι ιδιαίτερο συνοδεύοντας τα φρούτα. Σαφώς, ένα μικρό τυρί δύσκολα θα μπορέσει να έχει την κρυσταλλική αλμύρα ενός ώριμου τσένταρ ή την οσμή ενός καλού μπλε τυριού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει περιορισμένη ή πιο άσχημη γεύση από αυτά, όπως υποστηρίζει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Φρέσκα τυριά
Τα πιο συνηθισμένα μικρά τυριά φτιάχνονται από κατσικίσιο γάλα. Παραδοσιακά, αυτά τα τυριά φτιάχνονταν από τις γυναίκες του σπιτιού για άμεση κατανάλωση. Τα πιο απλά και γνωστά είναι τα «crottins», τα οποία έχουν μια αλευρώδη υφή και αρκετά πικάντικη γεύση.
Ώριμα τυριά
Αν αφήσετε τα μικρά κατσικίσια τυριά να ωριμάσουν, θα παρατηρήσετε την ανάπτυξη μούχλας στην επιφάνειά τους. Όσο αυτή εξαπλώνεται, το τυρί αποκτά ένα πιο κίτρινο χρώμα, με το εσωτερικό να γίνεται πιο υγρό και η γεύση πιο έντονη. Το πιο διάσημο μικρό και ώριμο τυρί είναι το Crottin de Chavignol, το οποίο κατάγεται από την κοιλάδα Loire της Γαλλίας.
Απαλά και κρεμώδη τυριά
Όπως προαναφέραμε, τα περισσότερα μικρά τυριά γίνονται από κατσικίσιο γάλα. Υπάρχουν όμως, μερικές εξαιρέσεις. Το Saint Marcellin φτιάχνεται από αγελαδίσιο γάλα και ξεχωρίζει για την παραδοσιακή συσκευασία του, που το κάνει ιδανικό για fondue. Αρκετοί Αμερικανοί τυροκόμοι δίνουν στα τυριά τους λευκό περίβλημα, όπως το camembert. Το Ewe Bloom που φτιάχνεται από αρνίσιο γάλα και το Angel Food από κατσικίσιο είναι δύο τέτοια τυριά. Εξαιρετικό είναι και το Bocconcino di Langa, ένα απαλό και πλούσιο κίτρινο τυρί, με γεύση που θυμίζει μανιτάρι.
Πηγή: http://www.clickatlife.gr/
0 σχόλια