Συνταγές για... Μελομακάρονα

by - Κυριακή, Δεκεμβρίου 11, 2011

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και εμείς ψάξαμε και βρήκαμε αποκλειστικά για εσάς τις καλύτερες συνταγές!

Μελομακάρονα 1

Τι χρειαζόμαστε:
  • 4 φλ. λάδι
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 φλ. αλυσίβα
  • 1 φλ. καφέ κονιάκ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κιλά αλεύρι

Σιρόπι:

  • 1 φλ. μέλι
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 1/2 φλ. νερό

Γαρνίρισμα:
  • 1/2 κιλό καρύδια ψιλοκοπανισμένα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη

Πως το κάνουμε:

  1. Χτυπάμε επί τρία λεπτά το λάδι με τη ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε το σταχτόνερο, τη σόδα διαλυμένη, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το αλεύρι.
  3. Κατόπιν ζυμώνουμε το μείγμα, το πλάθουμε και ψήνουμε επί 35΄ στους 200 βαθμούς.
  4. Βάζουμε το σιρόπι να βράσει, και μόλις βράσει, κυλάμε πάνω τα μελομακάρονα και γαρνίρουμε.

Μελομακάρονα 2

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 φλ. λάδι
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κ. περίπου αλεύρι μαλακό
  • 1 ½ κ.γ. σόδα
  • ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού

Σιρόπι:
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. μέλι
  • 1 φλ. νερό

καρυδόψιχα για πασπάλισμα

Πως το κάνουμε:

  1. Δουλεύουμε το λάδι αρκετή ώρα με το μίξερ και μετά ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα, το χυμό, το σιμιγδάλι και τέλος λίγο λίγο το αλεύρι με τη σόδα.
  2. Τα πλάθουμε μικρά γιατί μεγαλώνουν πολύ και τα βάζουμε στο φούρνο αφού έχει φτάσει τους 200 C γιατί αλλιώς απλώνουν.
  3. Όταν κρυώσουν τελείως τα αραδιάζουμε σε ταψί και τα περιχύνουμε με το σιρόπι ζεστό. Πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα

Μελομακάρονα 3

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 ποτήρια του νερού λάδι
  • 1 ποτήρι του νερού φυτίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
  • 1 ποτήρι του κρασιού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • 1 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 1 κουταλάκι κανέλλα

Για το σιρόπι
  • 3 ποτήρια του νερού ζάχαρη
  • 1 ½ ποτήρι νερό
  • 3 κουταλιές μέλι
  • ½ λεμόνι στιμένο
  • 1 ξύλο κανέλλας
  • Γαρύφαλλα

Πως το κάνουμε:

  1. Χτυπάω μαζί τη φυτίνη, το λάδι και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν στο μίξερ.
  2. Ρίχνω στη συνέχεια το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το κονιάκ και ανακατεύω.
  3. Στη συνέχεια ρίχνω τη σόδα, το μπέικιν, τη βανίλια, ανακατεύω και ύστερα αρχίζω και ρίχνω και το αλεύρι και όσο πάρει.
  4. Βουτυρώνω το ταψί και σχηματίζω τα μελομακάρονα. Τα βάζω στο φούρνο στους 250 βαθμούς στον αέρα.
  5. Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα τα βγάζω και τα αφήνω μέσα στο ταψί. Αρχίζω αμέσως να φτιάχνω το σιρόπι. Ρίχνω όλα τα συστατικά σε ένα κατσαρολάκι εκτός από το λεμόνι, βράζει το μείγμα για 5 λεπτά, ύστερα ρίχνω το λεμόνι και βράζει για άλλα 5 λεπτά. Όπως είναι τα μελομακάρονα χλιαρά και στο σιρόπι καυτό, ρίχνω το σιρόπι στο ταψί και αφήνω να ρουφήξει.
  6. Τα γυρίζω και από την άλλη. Τα τοποθετώ σε μια πιατέλα.
Μελομακάρονα από Κρήτη

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 1/2 κιλά αλεύρι
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 2 μπέικιν πάουντερ
  • 1 χαρτάκι σόδα
  • 6 φλυτζάνια καλαμποκέλαιο (1 λίτρο)
  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 250 γρ. καρύδια (για γαρνίρισμα με λίγο κανέλα)
  • 1 κουταλάκι γεμάτο κανέλα
  • 1 κουταλάκι γεμάτο γαρύφαλλο
Σιρόπι:
  • 1 κιλό μέλι
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 ποτήρι ζάχαρη

Πως το κάνουμε:

  1. Χτυπάμε σε βαθιά λεκανίτσα το λάδι με την ζάχαρη αρκετά καλά
  2. Προσθέτουμε το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού μαζί με την σόδα, τον ρίχνουμε στά υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά
  3. Σε άλλο μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ
  4. Κοσκινίζουμε και το σιμιγδάλι μέσα στο αλεύρι
  5. Τα ανακατεύουμε και τα 3 μαζί (αλεύρι, μπέικιν, σιμιγδάλι) και τα προσθέτουμε στην λεκάνη με τα υγρά υλικά λίγο-λίγο
  6. Ανακατεύουμε απαλά να βραχεί το αλεύρι χωρίς να κουράσουμε την ζύμη
  7. Μόλις ενσωματωθούν όλα αρχίζουμε το πλάσιμο
  8. Παίρνουμε μία μικρή ποσότητα σαν μεγάλο καρύδι, πλάθουμε οβαλ μέσα στην χούφτα μας, το κυλάμε σε κάποιο ανάγλυφο πιατάκι ή τρίφτη για να φτιάξουμε το σχέδιο και τα αραδιάζουμε σε ταψί,πάνω σε λαδόκολλα
  9. Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς και τα ψήνουμε 30-35 λεπτά στον αέρα (ο χρόνος διαφέρει από φούρνο σε φούρνο θα δείτε σε πόση ώρα ο δικός σας δίνει ένα βαθύ καστανό χρώμα)
  10. Έχετε βράσει από πρίν το σιρόπι με την ζάχαρη και το νερό. 2-3 λεπτά μετά τον βρασμό κατεβάζετε το σιρόπι από την φωτιά, προσθέτετε το μέλι και αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
  11. Μόλις βγάλετε τα μελομακάρονα από τον φούρνο διπλώνετε την λαδόκολλα και ρίχνετε τα μελομακάρονα στο σιρόπι.
  12. Τα ανακατεύετε με ένα πηρούνι γυρίζοντας να βραχούν και από τις 2 πλευρές, 1 λεπτό την φουρνιά (αν σας αρέσουν πιό βρεμμένα τα αφήνετε λίγο ακόμη)
  13. Έχετε έτοιμη πιατέλα δίπλα σας και τα στρώνετε σε σειρές, ρίχνοντας σε κάθε σειρά το ψιλοτριμμένο καρύδι που θα έχετε βάλει και λίγο κανέλλα.
  14. Επαναλαμβάνετε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα ψημένα μελομακάρονα

Λίγα μυστικά ακόμα

Μην τα ζυμώσετε αν θέλετε να είναι αφράτα και να ρουφήξουν το σιρόπι, απλά ανακατέψτε τα υλικά να βραχούν.
Μην τα αφήσετε πολύ στο σιρόπι, αυτή η συνταγή κάνει τραγανά μελομακάρονα από εξω και μελωμενα μέσα.
Είναι συνταγή που θα σας ενθουσιάσει γιατί τελειώνουν όλα μαζί ζύμωμα, πλάσιμο, ψήσιμο, μέλωμα, στόλισμα.



Πηγή: http://www.sintagespareas.gr/

You May Also Like

0 σχόλια