Single Malt Whiskeys

by - Πέμπτη, Δεκεμβρίου 22, 2011

Ένας ολόκληρος κόσμος ξεδιπλώνεται μέσα από μια ανεξάντλητη ποικιλία ετικετών και τοποθεσιών της Σκωτίας και δεν ξέρεις από πού ν’ αρχίσεις…


Ένας ολόκληρος, μοναδικός κόσμος ξεδιπλώνεται μέσα από μια ανεξάντλητη ποικιλία από διαφορετικές ετικέτες και τοποθεσίες της Σκωτίας και δεν ξέρεις από πού ν’ αρχίσεις… Τι είναι αυτό που κάνει το ένα να διαφέρει τόσο πολύ από τ’ άλλο; Μα όλα whiskeys δεν είναι; 

Ας το πάρουμε λοιπόν από την αρχή. Τα περισσότερα scotch whiskeys είναι προϊόντα απόσταξης βύνης πού προέρχονται από διαφορετικές χρονικά αποστάξεις και βαρέλια και κάθε οίκος κάνει τη δική του μείξη. Παράδειγμα το Johnny black 12 ετών είναι ένα blended Scotch whiskey όπου το μεγαλύτερο σε ηλικία βαρέλι που συμμετέχει στην μείξη είναι 12 ετών. Δηλαδή δεν είναι όλα τα βαρέλια που χρησιμοποιούνται ηλικίας 12. Σε αντίθεση με τα single malts, για παράδειγμα το Cardhu όπου είναι προϊόν μίας και μόνο απόσταξης η οποία έχει ωριμάσει για 12 χρόνια.

Οι περιοχές της Σκωτίας που κατά παράδοση μπορούν να παράγουν malt είναι 6. Tα φημισμένα Highlands, τα Lowlands, το Speyside, τα δυτικά Highlands και τα νησιά Islay και Skye. Εκεί όπου ο αέρας είναι πεντακάθαρος και τα νερά κρυστάλλινα δημιουργούνται οι τέλειες προϋποθέσεις για αποστακτήρια. Τα αποστακτήρια της Σκωτίας είναι από τα παλαιότερα του κόσμου. Τα ονόματα τους προέρχονται είτε από τα μικρά χωριά, διπλανά ποτάμια, ή από τις στενές κοιλάδες που τα περιβάλουν.

Το είδος της βύνης που χρησιμοποιείται στα whiskeys καθορίζει και το είδος τους. Malt whiskey παρασκευάζεται μόνον από απόσταξη βυνοποιημένου κριθαριού. Βυνοποίηση είναι η διαδικασία όπου βρέχουμε σπόρους σταριού, κριθαριού, σίκαλης κτλ. Και τους αφήνουμε να βλαστήσουν. Οι παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα των malts αφορούν στην ωρίμανσή τους. Το whiskey μόλις βγαίνει από τα αποστακτήρια είναι τελείως διάφανο και άχρωμο. Αν το μυρίσεις νιώθεις ένα γαργάλισμα στη μύτη σχεδόν σαν κάψιμο. Αν το γευτείς θα νιώσεις να καίγεσαι και τα μάτια σου θα δακρύσουν και αν το τρίψεις στα χέρια σου εξατμίζεται αμέσως αφήνοντας πίσω μια κρύα αίσθηση. Απαιτείται η παραμονή του για 3 τουλάχιστον χρόνια στο βαρέλι έτσι ώστε να πάρει τον χαρακτηρισμό Scotch.Το είδος και η ιστορία του βαρελιού είναι ο πρώτος και πολύ σημαντικός παράγοντας στην ωρίμανση των malts. Ο τύπος και το μικροκλίμα της αποθήκης ωρίμανσης, η γεωγραφική θέση και τέλος ο χρόνος ωρίμανσης.

Όλα τα στάδια παραγωγής ενός malt είναι πολύ σημαντικά και συμβάλουν στο τελικό αποτέλεσμα τους. Αυτή η διαφοροποίηση στις τεχνικές και στον τόπο παρασκευής τους είναι και ο πλούτος αυτού του υγρού χρυσού από την Σκωτία. Σήμερα υπάρχουν σχεδόν πάνω από 85 ενεργά αποστακτήρια. Ξέχνα το πολύβουο και αδικαιολόγητα πανάκριβο Λονδίνο και γραμμή για Εδιμβούργο, Γλασκώβη από όπου μπορείς να ξεκινήσεις την ξενάγηση σου στη μαγική Σκωτία με τα υπέροχα τοπία και τα θαυμάσια αποστακτήρια.

Πηγή: http://www.menslounge.gr/

You May Also Like

0 σχόλια