Κάνε όλες τις προετοιμασίες για να απολαύσεις ένα γευστικό μενού την Καθαρά Δευτέρα. Συμβουλές για να διαλέξεις σωστά θαλασσινά και 5 σαρακοστιανές συνταγές...
Πως να διαλέξετε θαλασσινά
Για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή είναι απαραίτητα, πέρα από τη λαγάνα. την ταραμοσαλάτα και τις ελιές.
Τι να προσέξετε όμως όταν θα επιλέξετε οστρακοειδή:
- Τα όστρακα που μυρίζουν έντονα δεν τα πλησιάζουμε. Μια ελαφριά μυρωδιά θαλασσινής αλμύρας είναι καλοδεχούμενη.
- Τα άγρια είναι νοστιμότερα, τα εκτροφείου πιο ασφαλή. Εμπιστευθείτε τον δικό σας ψαρά.
- Διαλέγουμε τα κλειστά όστρακα και αυτά που κλείνουν μόλις τα αγγίξουμε.
- Τα καλαμάρια. τις σουπιές και τα χταπόδι μπορούμε να τα προμηθευτούμε μερικές ημέρες νωρίτερα και να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη. Τα φρέσκα είναι ελαφρώς πιο νόστιμα αλλά και πιο ακριβά! Γι' αυτό αν μαγειρέψουμε τα κατεψυγμένα με μια ωραία σάλτσα μπορούν να γίνουν το ίδιο απολαυστικά με τα φρέσκα.
-Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί γιατί με τη ζήτηση των ημερών πολλοί πάγκοι ξεπαγώνουν τα κατεψυγμένα και τα βαφτίζουν φρέσκα με τιμές ανάλογες.
- Διαλέγοντας γαρίδες προσέχουμε να μην έχει μαυρίσει το κεφάλι, σημάδι ότι η σήψη είναι ήδη εδώ. Από τις κατεψυγμένες νοστιμότερες είναι του Ατλαντικού, που κυκλοφορούν σε νούμερα από 0 ως 6. Και σε αυτές κοιτάμε το χρώμα: το κίτρινο σημαίνει ότι αποψύχθηκαν και μπήκαν ξανά στην κατάψυξη.
Τι να προσέξετε όμως όταν θα επιλέξετε οστρακοειδή:
- Τα όστρακα που μυρίζουν έντονα δεν τα πλησιάζουμε. Μια ελαφριά μυρωδιά θαλασσινής αλμύρας είναι καλοδεχούμενη.
- Τα άγρια είναι νοστιμότερα, τα εκτροφείου πιο ασφαλή. Εμπιστευθείτε τον δικό σας ψαρά.
- Διαλέγουμε τα κλειστά όστρακα και αυτά που κλείνουν μόλις τα αγγίξουμε.
- Τα καλαμάρια. τις σουπιές και τα χταπόδι μπορούμε να τα προμηθευτούμε μερικές ημέρες νωρίτερα και να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη. Τα φρέσκα είναι ελαφρώς πιο νόστιμα αλλά και πιο ακριβά! Γι' αυτό αν μαγειρέψουμε τα κατεψυγμένα με μια ωραία σάλτσα μπορούν να γίνουν το ίδιο απολαυστικά με τα φρέσκα.
-Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί γιατί με τη ζήτηση των ημερών πολλοί πάγκοι ξεπαγώνουν τα κατεψυγμένα και τα βαφτίζουν φρέσκα με τιμές ανάλογες.
- Διαλέγοντας γαρίδες προσέχουμε να μην έχει μαυρίσει το κεφάλι, σημάδι ότι η σήψη είναι ήδη εδώ. Από τις κατεψυγμένες νοστιμότερες είναι του Ατλαντικού, που κυκλοφορούν σε νούμερα από 0 ως 6. Και σε αυτές κοιτάμε το χρώμα: το κίτρινο σημαίνει ότι αποψύχθηκαν και μπήκαν ξανά στην κατάψυξη.
Ταραμοσαλάτα
Υλικά
• 200 γρ ταραμάς καλός λευκός
• 350 γρ ψίχα ψωμιού
• 1 κρεμμύδι
• 2 λεμόνια
• 1 ποτήρι νερού λάδι
• Πιπέρι
Εκτέλεση
1. Βρέχουμε την ψίχα και την στίβουμε καλά.
2. Βάζουμε στο πολυμίξερ τον ταραμά και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε πιπέρι, την ψίχα, και το χτυπάμε.
3. Προσθέτουμε σιγά σιγά καθώς το χτυπάμε το λάδι και το λεμόνι.
4. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε ψωμί, λάδι, πιπέρι ή λεμόνι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας
• 200 γρ ταραμάς καλός λευκός
• 350 γρ ψίχα ψωμιού
• 1 κρεμμύδι
• 2 λεμόνια
• 1 ποτήρι νερού λάδι
• Πιπέρι
Εκτέλεση
1. Βρέχουμε την ψίχα και την στίβουμε καλά.
2. Βάζουμε στο πολυμίξερ τον ταραμά και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε πιπέρι, την ψίχα, και το χτυπάμε.
3. Προσθέτουμε σιγά σιγά καθώς το χτυπάμε το λάδι και το λεμόνι.
4. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε ψωμί, λάδι, πιπέρι ή λεμόνι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας
Χταπόδι Σαλάτα με λαχανικά και ελιές
Υλικά
120 ml. ξύδι
2 κουταλιές ψιλοκομμένο βασιλικό
1 κουταλιά ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
3 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι ζάχαρη
150 ml ελαιόλαδο
1 κιλό χταπόδι βρασμένο
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε λεπτές λωρίδες
300γρ. κολοκυθάκια τριμμένα
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε μικρά κομμάτια
1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά κομμένη σε μικρούς κύβους
15 πράσινες τσακιστές ελιές χωρίς κουκούτσι
αλάτι θαλασσινό.
πιπέρι
Εκτέλεση
1. Βράζεται το χταπόδι.
2. Προετοιμάζετε τα υλικά
3. Χτυπάτε σε μεγάλο μπολ το ξύδι, το βασιλικό, τη ρίγανη, το μαϊντανό, το σκόρδο, τη ζάχαρη , αλάτι και πιπέρι και ρίχνετε το λάδι σε ροή χτυπώντας το μίγμα συνέχεια ώσπου να αναμιχθούν καλά τα υλικά.
4. Προσθέτετε στο μπολ το χταπόδι, το καρότο, τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές και τις ελιές, ανακατεύετε τη σαλάτα καλά, σκεπάζετε το μπολ και την αφήνετε να μείνει στο ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες πριν τη σερβίρετε.
120 ml. ξύδι
2 κουταλιές ψιλοκομμένο βασιλικό
1 κουταλιά ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
3 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι ζάχαρη
150 ml ελαιόλαδο
1 κιλό χταπόδι βρασμένο
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε λεπτές λωρίδες
300γρ. κολοκυθάκια τριμμένα
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε μικρά κομμάτια
1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά κομμένη σε μικρούς κύβους
15 πράσινες τσακιστές ελιές χωρίς κουκούτσι
αλάτι θαλασσινό.
πιπέρι
Εκτέλεση
1. Βράζεται το χταπόδι.
2. Προετοιμάζετε τα υλικά
3. Χτυπάτε σε μεγάλο μπολ το ξύδι, το βασιλικό, τη ρίγανη, το μαϊντανό, το σκόρδο, τη ζάχαρη , αλάτι και πιπέρι και ρίχνετε το λάδι σε ροή χτυπώντας το μίγμα συνέχεια ώσπου να αναμιχθούν καλά τα υλικά.
4. Προσθέτετε στο μπολ το χταπόδι, το καρότο, τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές και τις ελιές, ανακατεύετε τη σαλάτα καλά, σκεπάζετε το μπολ και την αφήνετε να μείνει στο ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες πριν τη σερβίρετε.
Μύδια αχνιστά
Υλικά
500 γρ. Μύδια
2 ντομάτες ώριμες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 ματσάκι μαϊντανό
4 κουταλιές/σούπας Έξτρα αγνό παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Αφαιρούμε τους σπόρους από τις ντομάτες, τις κόβουμε σε κύβους, και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό. Την προετοιμασία που χρειάζεται για τα μύδια την είδαμε παραπάνω.
Σε ένα ρηχό και φαρδύ σκεύος τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Αφού ψηθούν λίγο, περίπου 3 λεπτά, προσθέτουμε το κρασί, δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό και τα καθαρισμένα μας μύδια. Επίσης προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Σε αυτό το στάδιο κλείνουμε την κατσαρόλα μας, και σε 3 λεπτά ανοίγουμε, ανακατεύουμε και τα μύδια μας είναι έτοιμα. Μην ξεχάσετε να πετάξετε όσα μύδια δεν έχουν ανοίξει!
500 γρ. Μύδια
2 ντομάτες ώριμες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 ματσάκι μαϊντανό
4 κουταλιές/σούπας Έξτρα αγνό παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Αφαιρούμε τους σπόρους από τις ντομάτες, τις κόβουμε σε κύβους, και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό. Την προετοιμασία που χρειάζεται για τα μύδια την είδαμε παραπάνω.
Σε ένα ρηχό και φαρδύ σκεύος τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Αφού ψηθούν λίγο, περίπου 3 λεπτά, προσθέτουμε το κρασί, δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό και τα καθαρισμένα μας μύδια. Επίσης προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Σε αυτό το στάδιο κλείνουμε την κατσαρόλα μας, και σε 3 λεπτά ανοίγουμε, ανακατεύουμε και τα μύδια μας είναι έτοιμα. Μην ξεχάσετε να πετάξετε όσα μύδια δεν έχουν ανοίξει!
Γαρίδες σαγανάκι
Υλικά
8 γαρίδες Νο. 1
150 γραμ φέτα
50 γραμ κεφαλοτύρι τριμμένο
½ κιλό ντομάτες ώριμες και σφικτές
1 μικρό κρεμμυδάκι τριμμένο στον τρίφτη
3 κουτ σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (προαιρετικό)
4 κουτ σούπας ελαιόλαδο
½ κουτ γλυκού πάπρικα γλυκιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προετοιμάζετε τα υλικά σας. Ξεφλουδίζετε τις γαρίδες κρατώντας την ουρά και το κεφάλι, τις χαράζετε με ένα μαχαιράκι στη πλάτη και αφαιρείτε το έντερο.
Περνάτε τις ντομάτες από το μύλο του πουρέ και συγκεντρώνετε το ζουμάκι σε ένα μπολ.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το λαδάκι και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Βάζετε και το σκόρδο εάν θέλετε. Ρίχνετε μέσα τη ντομάτα, τη πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνετε να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει και να γίνει πηκτή.
Παίρνετε ένα σαγανάκι με σιδερένια χερούλια και βάζετε μέσα τις γαρίδες ωμές και τις περιχύνετε με τη σάλτσα. Κόβετε τη φέτα σε μέτρια κομμάτια και τη φυτεύετε ανάμεσα από τις γαρίδες. Ρίχνετε από πάνω το τριμμένο κεφαλοτύρι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο και βάζουμε το σαγανάκι να ψηθεί για 10-15 λεπτά της ώρας και μέχρι τα τυριά να λιώσουν και το κεφαλοτύρι να κάνει κρούστα.
Το βγάζετε το πασπαλίζετε με το μαϊντανό και το σερβίρετε ζεστό στο τραπέζι.
8 γαρίδες Νο. 1
150 γραμ φέτα
50 γραμ κεφαλοτύρι τριμμένο
½ κιλό ντομάτες ώριμες και σφικτές
1 μικρό κρεμμυδάκι τριμμένο στον τρίφτη
3 κουτ σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (προαιρετικό)
4 κουτ σούπας ελαιόλαδο
½ κουτ γλυκού πάπρικα γλυκιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προετοιμάζετε τα υλικά σας. Ξεφλουδίζετε τις γαρίδες κρατώντας την ουρά και το κεφάλι, τις χαράζετε με ένα μαχαιράκι στη πλάτη και αφαιρείτε το έντερο.
Περνάτε τις ντομάτες από το μύλο του πουρέ και συγκεντρώνετε το ζουμάκι σε ένα μπολ.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το λαδάκι και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Βάζετε και το σκόρδο εάν θέλετε. Ρίχνετε μέσα τη ντομάτα, τη πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνετε να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει και να γίνει πηκτή.
Παίρνετε ένα σαγανάκι με σιδερένια χερούλια και βάζετε μέσα τις γαρίδες ωμές και τις περιχύνετε με τη σάλτσα. Κόβετε τη φέτα σε μέτρια κομμάτια και τη φυτεύετε ανάμεσα από τις γαρίδες. Ρίχνετε από πάνω το τριμμένο κεφαλοτύρι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο και βάζουμε το σαγανάκι να ψηθεί για 10-15 λεπτά της ώρας και μέχρι τα τυριά να λιώσουν και το κεφαλοτύρι να κάνει κρούστα.
Το βγάζετε το πασπαλίζετε με το μαϊντανό και το σερβίρετε ζεστό στο τραπέζι.
Καλαμάρια γεμιστά
Υλικά
• 1 1/4 κιλού μέτρια καλαμάρια (10-12)
• 3/4 κούπας λάδι
• 1/2 κούπα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια φρέσκα
• αλάτι, πιπέρι
• 1/2κούπα ρύζι καρολίνα
• 2 πιπεριές κόκκινες ψιλοκομμένες
• 2 κουταλιές κέτσαπ
• 1/8 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
• μισή κούπα κρασί λευκό
• 3 κουταλιές χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
1. Καθαρίστε και πλύντε τα καλαμάρια.
2. Ψιλοκόψτε τα κεφάλια, τα πλοκάμια και τα πτερύγια.
3. Επάνω σε δυνατή φωτιά βάλτε μια κατσαρόλα με το λάδι πιπέρι και ανακατέψτε τα, ώσπου να φύγει σχεδόν όλο το νερό.
4. Κατεβάστε από τη φωτιά ρίξτε και ανακατέψτε το ρύζι (αφού το ξεπλύνετε με λίγο νερό), το μαϊντανό, την πιπεριά, την κέτσαπ και το καυτερό πιπέρι.
5. Τρυπήστε μ' ένα σουβλί τα καλαμάρια σε διάφορα σημεία και γεμίστε τα με το μίγμα.
6. Αραδιάστε τα σ'ένα πυρέξ σκεύος το ένα πλάι στο άλλο.
7. Προσοχή μην τα παραγεμίσετε γιατί τα καλαμάρια μαζεύουν στο ψήσιμο.
8. Ανακατέψτε το κρασί με το χυμό λεμονιού και περιχύστε τα.
9. Στο στάδιο αυτό μπορείτε να τα διατήσετε στην κατάψυξη.
10. Ψήστε τα στους 180 βαθμούς 1 ώρα περίπου.
11. Εάν η σάλτσα είναι αραιή βγάλτε τα καλαμάρια με τρυπητή κουταλα βάλτε τη σάλτσα σε μικρή κατσαρόλα και συμπυκνώστε την.
12. Περιχύστε μ'αυτή τα καλαμάρια.
Πηγή: http://www.menslounge.gr/
• 1 1/4 κιλού μέτρια καλαμάρια (10-12)
• 3/4 κούπας λάδι
• 1/2 κούπα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια φρέσκα
• αλάτι, πιπέρι
• 1/2κούπα ρύζι καρολίνα
• 2 πιπεριές κόκκινες ψιλοκομμένες
• 2 κουταλιές κέτσαπ
• 1/8 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
• μισή κούπα κρασί λευκό
• 3 κουταλιές χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
1. Καθαρίστε και πλύντε τα καλαμάρια.
2. Ψιλοκόψτε τα κεφάλια, τα πλοκάμια και τα πτερύγια.
3. Επάνω σε δυνατή φωτιά βάλτε μια κατσαρόλα με το λάδι πιπέρι και ανακατέψτε τα, ώσπου να φύγει σχεδόν όλο το νερό.
4. Κατεβάστε από τη φωτιά ρίξτε και ανακατέψτε το ρύζι (αφού το ξεπλύνετε με λίγο νερό), το μαϊντανό, την πιπεριά, την κέτσαπ και το καυτερό πιπέρι.
5. Τρυπήστε μ' ένα σουβλί τα καλαμάρια σε διάφορα σημεία και γεμίστε τα με το μίγμα.
6. Αραδιάστε τα σ'ένα πυρέξ σκεύος το ένα πλάι στο άλλο.
7. Προσοχή μην τα παραγεμίσετε γιατί τα καλαμάρια μαζεύουν στο ψήσιμο.
8. Ανακατέψτε το κρασί με το χυμό λεμονιού και περιχύστε τα.
9. Στο στάδιο αυτό μπορείτε να τα διατήσετε στην κατάψυξη.
10. Ψήστε τα στους 180 βαθμούς 1 ώρα περίπου.
11. Εάν η σάλτσα είναι αραιή βγάλτε τα καλαμάρια με τρυπητή κουταλα βάλτε τη σάλτσα σε μικρή κατσαρόλα και συμπυκνώστε την.
12. Περιχύστε μ'αυτή τα καλαμάρια.
Πηγή: http://www.menslounge.gr/
0 σχόλια