Οι 12 νοστιμότερες εθνικές κουζίνες... στο πιάτο σας

Κάθε χώρα του κόσμου έχει τη δική της γευστική παράδοση και κουλτούρα, με τις δικές της μοναδικές πινελιές, που άλλοτε την κρατά αυθεντική κι άλλοτε την εμπλουτίζει με νέες μοντέρνες εκδοχές.
Γκούλας |
Αυτό βέβαια, δεν είναι προνόμιο μόνο της ελληνικής γαστρονομικής κουλτούρας. Κάθε χώρα έχει τη δική της γαστρονομική ιστορία, με μακρόχρονη παράδοση και θρύλους να την τυλίγουν και την παρουσιάζει, ίσως όχι με τόση πληθωρικότητα και υπερβολή όπως στην Ελλάδα, στους τουρίστες της.
Ποια είναι όμως, εκείνα τα πιάτα που έχουν συνδεθεί στο μυαλό των τουριστών με την κάθε χώρα ξεχωριστά και δεν θα χάναμε με τίποτα να τα δοκιμάσουμε στην αυθεντική τους εκδοχή;
Ξεκινώντας από την πατρίδα μας -χωρίς να χρειάζονται πολλές εξηγήσεις- το φόρτε της ελληνικής κουζίνας είναι φυσικά, οι φρέσκιες πρώτες ύλες, το αγνό ελαιόλαδο, τα ζαρζαβατικά και τα λαχανικά. Έτσι, οι no1 επιλογές των τουριστών είναι ο διάσημος και περιζήτητος μουσακάς, η φασολάδα (αν και εφόσον την βρουν) αλλά και η αυθεντική πληθωρική χωριάτικη σαλάτα. Τα θαλασσινά και τα ψάρια έχουν πιστούς υποστηρικτές επειδή είναι φρέσκα, ενώ το σουβλάκι βρίσκεται σε περίοπτη θέση και συχνά, νικά κατά κράτος.
Ιταλία
Εκτός από τα tapas, που υποδηλώνουν τη μικρή μερίδα φαγητού και είναι γνωστά στην Ισπανία επειδή συνοδεύουν ιδανικά το κρασί ή προτιμώνται για ένα ελαφρύ βραδινό φαγητό, η paellia έχει την πρωτοκαθεδρία. Μοιάζει με το ριζότο αλλά είναι πιο στεγνή και με περισσότερα συστατικά. Γίνεται με κρέας, κοτόπουλο, λαχανικά ή θαλασσινά κι άλλοτε με όλα αυτά μαζί (πολύ πιο σπάνια βέβαια στα σπίτια, αφού αυτό αποτελεί μάλλον τουριστική «παραλλαγή» του πιάτου). Η ισπανική tortilla επίσης, είναι μια πολύ νόστιμη ομελέτα με κρεμμύδι, πατάτες και αυγά, στην οποία μπορεί να προσθέσει κανείς ό,τι τραβάει η όρεξή του, από μανιτάρια και πιπεριά μέχρι chorizo (είδος λουκάνικου) και jamon (ισπανικό λουκάνικο). Επίσης γνωστά, είναι το Cochinillo Asado (ψητό γουρουνάκι), βραστό χταπόδι με πάπρικα, γαρίδες στο τηγάνι με σκόρδο (Gambas Ajillo), μικρά καναπεδάκια με jamon και φυσικά, η κρύα σούπα ντομάτας γκασπάτσο.
Γαλλία
Γερμανία
Αυστρία
Αγγλία
Κίνα
Ινδία
Αμερική
Εκτός από τα διάσημα mojito, το καλύτερο μαύρο ρούμι και τα μεγάλα πούρα, οι Κουβανοί έχουν και αρκετά νόστιμα πιάτα να επιδείξουν, σαφώς επηρεασμένα από την λατινοαμερικανική κουζίνα. Τα μαύρα φασόλια (Frijoles Negros) υπάρχουν σε πολλά παραδοσιακά πιάτα, με πιο γνωστό το ρύζι με φασόλια πουρέ τα οποία ανακατεύονται κι αν και δεν προσελκύουν ιδιαίτερα εμφανισιακά, είναι πεντανόστιμα. Το ίδιο και το cuban style χοιρινό με σάλτσα papaya-mango, που είναι εξωτικό και νόστιμο.
Ιαπωνία
Ε λοιπόν όχι, η ιαπωνική κουζίνα δεν είναι μόνο το ωμό ψάρι. Μεγάλο λάθος και μεγάλη παρεξήγηση. Σίγουρα το sushi και το sashimi είναι από τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε σε ένα παραδοσιακό γιαπωνέζικο εστιατόριο, όμως δεν είναι μόνο αυτά. Το βραστό κολλώδες ρύζι συνοδεύει αρκετά πιάτα, όπως το Kare Raisu (ρύζι με σάλτσα κάρυ). Αν και δεν είναι παραδοσιακό ιαπωνικό προϊόν, το κάρυ χρησιμοποιείται για περισσότερο από έναν αιώνα στην Ιαπωνία. Επίσης, τα soba και udon noodles συναντώνται συχνά στην ιαπωνική κουζίνα και φτιάχνουν εξαιρετικές σούπες με μπόλικη δόση ginger, μπόλικο φρέσκο κρεμμύδι και θαλασσινά (βραστά ή τηγανητά κι όχι ωμά).
Πηγή: http://www.clickatlife.gr/
0 σχόλια