Τα πάντα όλα για το βοδινό κρέας (από το χασάπη μέχρι την κουζίνα σου)

by - Κυριακή, Οκτωβρίου 16, 2011

Ήρθε η ώρα να αγοράσεις και να μαγειρέψεις ένα κομμάτι κρέας. Είσαι έτοιμος; Σίγουρα;

Πολλοί άντρες υποστηρίζουν πως η μαγειρική δεν είναι ανδρική υπόθεση. Εγώ σαν μάγειρας δεν συμφωνώ με αυτό αλλά για να μην διαφωνήσω κιόλας θα πω πως τουλάχιστον η διαλογή και το σωστό ψήσιμο ενός κρέατος είναι καθαρά ανδρική υπόθεση!

Σίγουρα όλοι μας έχουμε βρεθεί πάνω από μια ψησταριά μια Κυριακή και έχουμε ψήσει κρέας για τους φίλους μας και με τους φίλους μας! Σίγουρα όλοι έχουμε κάνει bbq κάποια στιγμή, δυστυχώς όμως λίγοι ξέρουμε να διαλέγουμε και να ψήνουμε σωστά ένα κρέας! Ήρθε λοιπόν η ώρα να αγοράσεις και να μαγειρέψεις ένα κομμάτι κρέας. Ιδού τι πρέπει να προσέξεις λοιπόν.

Το σωστό κομμάτι
Ανάλογα το κρέας διαλέγεις και κομμάτι συνήθως! Πιο δύσκολο είναι να βρείς το κατάλληλο κομμάτι στο μοσχάρι παρά στο χοιρινό και το κοτόπουλο! Αν θέλεις να ψήσεις χοιρινό στη σχάρα για παράδειγμα το πιο κατάλληλο κομμάτι είναι ο λαιμός και το φιλέτο, στο κοτόπουλο περισσότερο το φιλέτο και οι φτερούγες. Όταν πρόκειται για το μοσχάρι/ βόειο, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρει κάποιος είναι πως τα καλά κομμάτια του μοσχαριού, συνήθως προέρχονται από τις πλάτες και το πίσω μέρος του ζώου, όπως το κιλότο, σπαλομπριζόλα και κόντρα.

Συνήθως είναι πολύ πιο τρυφερά σε σχέση με τα κομμάτια που προέρχονται από το μπροστινό μέρος του ζώου, όπως η σπάλα, το μπούτι και η λάπα. Είναι σημαντικό ακόμα να ξέρεις ότι αν τα καλά κομμάτια συντελούν μονό ένα μικρό κομμάτι του ζώου θα κοστίζουν και περισσότερα χρήματα! Καλό είναι επίσης να ρωτάς τον κρεοπώλη σου για το κατάλληλο κομμάτι ανάλογα το μαγείρεμα που θα κάνεις.







Με το κόκαλο ή χωρίς αυτό;
Αυτό είναι καθαρά δική σου επιλογή όμως πρέπει να γνωρίζεις τα εξής: τα κόκαλα είναι πολύ καλοί αγωγοί της θερμότητας επισπεύδοντας έτσι το χρόνο μαγειρέματος. Πολλοί μάγειρες είναι που υποστηρίζουν ότι το κρέας με κόκαλο έχει καλύτερη και πιο έντονη γεύση απ' ότι ένα κομμάτι κρέας φιλέτο.

Το κρέας με κόκαλο μπορεί επίσης να αποτελέσει μία πολύ καλή αγορά. Αυτό γιατί απαιτεί λιγότερη προετοιμασία από τον κρεοπώλη, οπότε συνήθως κοστίζει λιγότερο.

Επίσης, αν έχεις διάθεση, μπορείς να βράσεις τα κόκαλα με λίγα λαχανικά και μπαχαρικά και να έχεις έτσι έναν πολύ ωραίο ζωμό.

Από την άλλη μεριά, το να καθαρίζεις το κρέας από το κόκαλο μπορεί να είναι μπελάς.

undefined

Το χρώμα του κρέατος
Πολλοί άνθρωποι εκτιμούν ότι το χρώμα είναι η σημαντικότερη ένδειξη σχετικά με τη ποιότητα ενός κομματιού κρέας, συνήθως όμως είναι και ο πλέον ακαθόριστος παράγοντας όταν αγοράζουν / διαλέγουν κρέας. Όταν πρόκειται για μοσχάρι, ψάξε για ένα κομμάτι που είναι σκούρο κόκκινο ή κόκκινο του κερασιού. Να αποφύγεις το μοσχάρι το οποίο είναι καφετί χρώμα αφού αυτό σημαίνει ότι έχει εκτεθεί κάπου κι έχει σιτέψει παραπάνω από όσο χρειάζεται. Να επιδιώκεις το κοτόπουλο και τα χοιρινά να είναι ρόζ και ν' αποφεύγεις πάντα κρέας που είναι γκρίζο.

Είναι σημαντικό λοιπόν να έχεις πολύ καλή σχέση με τον κρεοπώλη σου και να του ζητάς αυτό που ακριβώς θέλεις!


Πηγή: http://www.men24.gr/

You May Also Like

0 σχόλια